2010. október - különszám

2010 - különszám.doc — Microsoft Word Document, 20612Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x08 graphic
0x01 graphic

0x08 graphic

2010.- Reformáció A tési evangélikus egyházközség lapja Különszám

0x08 graphic

0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic
0x01 graphic






















Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útját, ha nem a te beszédednek megtartása által?

Piliscsaba

0x08 graphic
Gyülekezetünk néhány ifjú és felnőtt tagja egyaránt jár az EKE (Evangélikusok Közössége az Evangéliumért) alkalmaira. Van választék, hiszen felnőtt hitmélyítő, családos, gyermek és ifjúsági hetekre, házaspári, presbiteri, ifjúsági hétvégékre egyaránt lehet jelentkezni. Az utóbb említett ifjúsági hétvégék látogatói vagyunk 3-4 tési fiatallal most már néhány éve. A hétvége a péntek esti vacsorával kezdődik, majd az esti áhítat után még a szobákban, közösségi termekben van lehetőség a beszélgetésre, ismerkedésre. Szombaton is áhítat keretezi a napot, de ekkor már kibővül a program azokkal a csoportos beszélgetésekkel, melyek mindig korosztályok szerinti bontásban zajlanak. Szabadidőben jut idő rövid kirándulásra, ping-pongozásra, éneklésre, vagy pihenésre. Vasárnap istentisztelettel, majd ebéddel zárjuk a hétvégét. Az elhelyezés 1, 2, 3 ágyas, zuhanyzós szobákban történik, egy hétvége 6.000 Ft-ba kerül, amely összeg a szállás és étkezés költségeit magában foglalja.

Mindenki előtt ismeretes, hogy a fiatalok életében mekkora jelentőséggel bír a kortársak hatása. Rossz példát sajnos látnak itthon és az iskolájukban eleget. De nem csak a rossz példa ragadós. A hívő fiatalok közösségében önkéntelenül is döntéshelyzetbe kerülnek a gyerekek. Adja Isten, hogy megragadhassák Megváltójuk feléjük nyújtott kezét, és boldog, tartalmas életet élhessenek. Most álljon itt egy rövid jegyzet Lénárt Krisztina tollából, aki a novemberi ifjúsági hétvégén vett részt. Reméljük, Krisztina nem csak a papírra, hanem a szívébe is beírta az elhangzottakat.

Sötétségből a világosságra


Isten megtérésre hív minket. Neked magadnak kell eldöntened, hogy akarsz-e Isten családjába tartozni. Ha elfogadjuk Őt, akkor Isten gyermekévé fogad minket. Amíg nem engedjük be Istent az életünkbe, mindaddig sötétségben élünk. Ő bátorít minket, hogy bűnbocsánatot ad, és Vele minden rossz eltűnik az életünkből. Abból tudjuk meg, hogy Ő mennyire szeret minket, hogy az életét adta értünk. Otthagyta a mennyet, hogy megszülethessen értünk erre a földre. Ő fényt hozott. Be akarja ragyogni a te életedet is. Ha kirekeszted, sötétségben maradsz. Soha nem lesz üdvösséged, ha nem engeded magadat Istentől újjászületni. Ha engedjük, hogy megtisztítson, megszabadítson bűne-inkből, akkor már új, örök életünk van Vele. Hozzá feltétel nélkül jöhetünk. Nincs örömtelibb dolog, mint ebben az új életben növekedni. Minden kérdésünkre választ ad igehirdetések, vagy az Ő igéje által. Aki új életet kapott már, azon munkálkodik, hogy barátai, családtagjai is oda találjanak Teremtő Urukhoz, hiszen neki csodálatos terve van minden ember életével.



A következő piliscsabai ifjúsági hétvége

2010. november 19.-21. között lesz!
Tartsatok velünk!



0x08 graphic
A "TÉTELEK KAPUJA- ELŐTT

Papírlapra írta,
Fakapura szögezte,
450 éve már...
Ma Wittenbergben érckapu fogad.
És Luther 95 tétele ércbeöntve vár.
Csendben betűzgeted.

A fakapu
Tűz martaléka lett.
A tételíró kéz elporladt a vártemplom alatt,
A kripta ölén.
Az ércbetűk sora
Keményen, hidegen
Szemedbe néz.
Őszi nap vet rá bágyadt sugarat.
Késő zarándok olvasd, örülj:
Így megmarad.

Valamikor
riadó volt, nem hideg ércbetű.
Lázas tekintetű
Polgárok és diákok olvasták és vitatták...
Másolták... szájról-szájra,
Kézről-kézre adták...
Nyomában
Kigyultak az arcok, a szívek.
Nem érckapun,
Nem papiron,
Szívekben élt, dobogott, lüktetett,
Mert erő volt és Evangéliom!

S amíg ragyog az ércbetűk sora,
Egyért sóhajtok,
Késő kor késő vándora:
Ne merevüljön szánkon és szívünkön
az üzenet
halott formákba, hideg ércbetűkbe!
Legyen olyan élet-erőtele,
Mint 450 éve Luther Márton
Hatalmas 95 tétele!


0x08 graphic
0x08 graphic


0x08 graphic

0x08 graphic

0x08 graphic
0x01 graphic

0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic
Ahogy visszaolvasgattam 2006-tól az Evangélikus Hírmondó számait, sok helyen találkoztam templomunk tetőszerkezetének felújítási terveivel. Már négy évvel ezelőtt elérhetőnek tűnt számunkra egy pályázat, melyen sikerrel indulhattunk volna, de a felajánlott pénz idő előtt elfogyott a minisztérium kasszájából, így a beruházás váratott magára. 2008 tavaszán kezdett mozgolódni valami a vidékfejlesztés háza táján. Tavasszal, a Polgármesteri Hivatalban Baloghné Bóna Eszter, a várpalotai Bakony és Balaton Keleti Kapuja helyi akciócsoport vezetője tartott tájékoztatót a nyárra várt pályázati felhívásokról, valamint felmérte a helyi fejlesztési terveket. Ekkor már gyülekezetünk minden beruházási terve beépült a helyi vidékfejlesztési stratégiába. Ősszel végre kiírták a pályázatot, és gőzerővel feküdtünk neki a munkának. Schekk Róbertet csak vidéki olvasóinknak kell bemutatni. A Tésen élő építész nem csak gyülekezetünknek nyújt évek óta segítséget. A faluban számos fejlesztés kötődik az ő nevéhez. Szakértelme, önzetlensége nélkül nem tudtuk volna összeállítani a pályázati anyagot, sem a jelenleg készülő kifizetési kérelmet benyújtani. Az építkezés során pedig öröm volt nézni, hogy vezetése alatt milyen szervezetten halad a munka. Az ő előzetesen elkészített felmérési rajzai alapján, melyet térítésmentesen adott számunkra, megszületett a tetőszerkezet építési tervdokumentációja is. Szerettünk volna a tetőfelújításon kívül több mindenre pályázni: parókia - tetőfelújítás, új kapu, kapubejáró, udvar - kert-, és játszótérépítés, temető - kerítés minden oldalról. Mire minden egyes építési tételt, normakódok alapján beáraztunk, és már lassan késznek láttuk a költségvetést, azt az utasítást kaptuk, hogy tartsuk tízmillió forint alatt a támogatási kérelem összegét, különben nem számíthatunk pozitív elbírálásra. Elszomorodtunk, de mit volt, mit tenni, kiválasztottuk a fenti tervek közül a legégetőbb területet: a templomot. Fél évet vártunk az eredményre. A beruházás első lépéseit 2010. tavaszán kezdtük meg.

0x08 graphic
Az első izgalmas pillanat, amikor már valóságosan is érezhettem, hogy „Elkezdődött!”, az a tetőcserép megérkezésének pillanata volt. A sok eső miatt felázott hátsó földút nem tudta megtartani a teherautót, Varga László presbiterünket kértük meg, hogy traktorral segítsen az elakadt járművön. Néhány héttel ezután megérkeztek az acélgerendák is.

0x08 graphic
Közben a presbitérium megbízta Schekk Róbertet a felújítás munkáinak műszaki vezetésével, valamint Kiss Gyulát, székesfehérvári építészt a műszaki ellenőri feladatok ellátásával. Ezúton is köszönjük mindkettejük munkáját.
A bontást július 19-én kezdték el a kivitelezők. Izgalommal figyeltük az időjárásjelentést, hiszen tudtuk, hogy a templom két hétig fedél nélkül marad. Az első héten ragyogó napsütés volt. Lekerült a 7 m3 pala, falazatbontásból származó törmelék,


0x01 graphic

0x08 graphic
valamint az a sok szemét, ami talán kétszáz év alatt gyűlt össze a templompadláson. Az új betonkoszorú erős tartást ad a falaknak, ehhez a stabilitáshoz járul hozzá a négy acélgerenda is.

0x08 graphic
0x08 graphic
A második munkahéttől párás, esős volt az idő. A faanyag feldaruzása után a szarufák már a második napon szépen sorakoztak a magasban. A faszerkezet többi része is gyorsan a helyére került, csütörtök délutánra a fóliafedés szinte teljesen készen lett. Annak ellenére, hogy a teljes fóliázás csak péntekre fejeződött be, és közben esett néhányszor az eső, a templom nem ázott be. Bár a fóliafedés a tetőcserép alá nem kötelező, és erre a várpalotai Építésügyi Osztály is felhívta figyelmünket, mindenképpen jó ötletnek bizonyult építészünk részéről ez a védelem, hiszen az ezt követő esőzéseket a falak már biztosan nem tudták volna felszívni. Így viszont már nyugodtan aludtunk a nagy éjszakai esők alatt is, hiszen tudtuk, templomunk már védve volt.

Harmadik héten kezdődtek a bádogos munkák. Új fedést kapott a toronyból a tető széléig tartó párkány, ereszcsatornákat és lefolyócsöveket szereltek fel. Bádoglemezzel fedték le azt a szintkülönbségből adódó rést is, melyet az okoz, hogy a templom oldalfalában a karzat előtti részen 20 cm-es kiugrás van. Emiatt a tetősík is eltér ezen a részen a többitől. Ezzel az ügyes lépéssel végül megoldódott ez a probléma.

0x08 graphic
A harmadik hét utolsó napjaiban került fel a cserépfedés. Látványos volt, ahogy egyik óráról a másikra terjeszkedik a héjazat. Pénteken fejeződött be a gerincek kiépítése. Az eredmény: egy gyönyörű, masszív templomtető, melyre, reméljük, unokáinknak sem lesz gondja.

0x08 graphic
0x08 graphic
Elsősorban Istenünket illeti a hála, hogy kirendelte számunkra az anyagi javakat. Köszönjük a Magyarországi Evangélikus Egyháznak, hogy a beruházás teljes összegét megelőlegezte számunkra. Ezen kívül köszönjük építészeink precíz, lelkiismeretes munkáját, Erdélyi Károly, egyházkerületi pályázati referens folyamatos segítségét, presbitereink munkáját az előkészületek és utómunkák során és az egész gyülekezet sok-sok imádságát. Bővebb képanyag található a felújításról gyülekezetünk honlapján, a tes.lutheran.hu oldalon.

Ha Isten engedi, szeretnénk további pályázati terveinket is megvalósítani a jövőben. Kívánok ehhez továbbra is ilyen gyülekezetet magunknak, ahol olyan emberek vannak, akikre mindig lehet számítani, amikor tennivaló van az egyház dolgában.

0x08 graphic
Stanka Erika

0x08 graphic

Miért kell megtérni?

Azért, mert rossz úton indultunk el, ami a biztos pusztulásba visz. Ha élni akarunk, meg kell fordulni, és átmenni arra az útra, amely az életre visz.

Egy kutató csoporttal történt meg, hogy útközben lett nekik gyanús: vajon jó irányba haladnak-e. Megkérdeztek valakit, aki csodálkozott a tudósok tudatlanságán, és ezt mondta: ez az út egészen máshova vezet, ellenkező irányba fordul majd. A nagy hegység túlsó oldalán van a helyes út. Ha visszafordulnak, hamarosan találnak egy átvezető ösvényt, ez az utolsó lehetőség, amikor még át lehet menni, utána már a megmászhatatlan nagy hegy lehetetlenné teszi az irányváltoztatást.

A megtérésről szóló bibliai tanításnak szinte minden részletét szemlélteti ez a történet. Mi emberek mindnyájan rossz úton indulunk el, mert születésünktől kezdve Isten nélkül akarunk élni. Boldogok szeretnénk lenni, de az így teljesen lehetetlen. Erre csak menet közben kezdünk el rájönni, de magunktól nem tudjuk, hogyan lehet segíteni a bajon. Ma is nagy a tudósok tudatlansága. Kell valaki, aki ismeri a helyes utat, és meg is tudja mutatni, hogyan lehet arra rátérni.

Ezért fontos a Bibliát olvasni, és annak helyes magyarázatát hallgatni. De nem elég tudni a helyes útról, rá is kell lépni arra. Ehhez pedig radikális döntésre van szükség: meg kell állni, visszafordulni, megváltoztatni a gondolkodásunkat, átmenni az egyetlen lehetséges összekötő úton (Jézus mondta: „Én vagyok az út”), és elindulni azon, ami az életre visz. Ez nyílt beismerése annak, hogy eddig tévedésben éltünk, helytelenül gondolkodtunk. A Biblia ezt így írja: a szoros kapunál bűnvallás is szükséges.

A megtérés tehát azt jelenti, hogy elfordulunk a bűntől, és odafordulunk Jézushoz. Tudnunk kell, hogy miből térünk meg, és kihez! Ettől kezdve azt tartjuk rossznak, amit Ő, és azt jónak, amit Ő. Vagyis megváltozik gondolkodásunk.

De a megtérés, uralom-átadás is: attól kezdve Jézus szava parancs a számunkra. Nem a saját fejünk után folytatjuk utunkat (életünket), hanem Isten igéjének engedve. S mindez őszinte beismerése annak, hogy amit eddig tettünk, helytelen volt, rossz irányba mentünk, célt tévesztettünk. (A bűn szó jelentése éppen ez, hamartia = céltévesztés. Ezért a megtérés mindig konkrét, és személyes bűnvallást is jelent. E nélkül inkább csak felébredésről, a céltévesztésre való ráébredésről van szó, de nem új kezdésről.

A megtérés a hívő élet kezdete. Mint ahogyan a születés egy ember önálló életének a nyitánya. Mivel senki sem születik hívőnek, és senki sem fejlődik fokozatosan hitetlenből hívővé, (nincs lelki evolúció sem), aki a rossz irányba tartó úton megy tovább, nem fog helyes célba megérkezni.

Ezért kell megtérni, ezért szükséges mindenkinek újonnan (felülről) születnie, ahogyan ezt Jézus mondta Nikodémusnak. S ezért kevés az, hogy valaki csak vágyik erre, elmélkedik erről, tud róla. Ténylegesen meg kell tennünk a szükséges lépéseket.

Amikor Péter apostol a Szent Lélektől vezettetve pünkösdi prédikációját mondta, sok ember rádöbbent: valóban rossz úton járunk, rossz irányba tartunk, elvétettük a célt, ennek pusztulás, kárhozat a vége. Mit tegyünk?

Ő bátran válaszolta: Térjetek meg! Vezet út az életre. Jézus az út, Aki visszavezet minket Istenhez, Akivel együtt beléphetünk a mennyei szentélybe is. Ragadjátok meg a kegyelmet! Ne hadakozzatok Isten ellen, béküljetek meg vele, hallgassatok hívására! Ő nem akarja a bűnös halálát, hanem azt akarja, hogy a célt tévesztett bűnös megtérjen halálba vezető útjáról, és éljen.

Azt is akarja, hogy megtérése után bizonyos legyen benne, hogy most már jó irányba halad. Határozott megállás, visszafordulás, bűnvallás, és uralom-átadás nélkül viszont egész életében bizonytalan maradhat abban, hogy valóban megtért-e?

Minderre pedig csak ebben a földi életben van lehetőségünk, mert a meghalás után nincs többé mód az irányváltoztatásra. Amilyen állapotban utolsó óránk talál, olyanban kell eltöltenünk az örökkévalóságot. Ezért kell megtérnünk.

Nem véletlen, hogy Jézus ezzel a felszólítással kezdte működését: „ Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!”

Mondjuk el másoknak is a jó hírt. Vezet út az életre, Jézus az út! Járjunk elöl az új életben, hogy elmondhassuk mi is alázatosan, de szent bizonyossággal: „Legyetek az én követőim, mint én is a Krisztusé!

Cseri Kálmán



0x01 graphic

0x08 graphic

  • Május 22-én, a pünkösd előtti szombaton Kajos István felszerelte a nagy harang új tartószerkezetét. A régi haranggallér a templom karzat alatti részében látható.

  • Június 13-án, vasárnap tanévzáró istentisztelet keretében tett bizonyságot gyülekezetünk ifjúsága énekkel, bibliai történettel hitéről. Egy kis ízelítő volt ez a vasárnaponkénti gyermekalkalmakból.

  • Június 24.- július 10. között Szabó Tamás két és fél hetes tanfolyamon vett részt a fóti Kántorképző Intézetben. Tanév közben is szorgalmasan gyakorol, újabb és újabb énekeket tanul meg négy szólamban lejátszani az orgonán.

  • Július 1-jén érkezett meg a templomudvarra a tetőcserép, majd július 9-én a négy acélgerenda. Mindkét esetben Varga László, ifj. Varga László és Borbás Zsolt nyújtottak segítséget traktorral, hogy az anyagszállítás során felmerült kisebb problémákat megoldják.

  • Július 19 - augusztus 7. között 100 %-os teljesítéssel elkészült templomunk új tetőszerkezete.

  • Szintén ebben a hónapban festette le Kiss Ferenc és Kiss Kálmán a parókia kapuját.

  • Augusztus 16-án szállította el a Székesfehérvári Székom Zrt. a veszélyes hulladéknak minősülő bontott palát. A konténer állásdíja a szállításon kívül 4.000 Ft/óra, ezért anyagilag és fizikailag egyaránt nagy segítség volt, hogy Varga László presbiter géppel rakta fel a 7 m3 palát, és nem kellett kézi erővel dolgozni ezen.

  • Parókiánkon olyan nagy vendégforgalom volt, melyre 9 éves működésünk óta nem volt példa. Örülünk, hogy sok a visszatérő vendég, és elégedett látogatóink másoknak is beszámolnak a tési parókia otthonosságáról, és szép környezetéről.

  • Augusztus 8 - 14-ig a Péceli Református Gyülekezet tartotta nálunk ifjúsági táborát. Programjaikon tési fiatalok is részt vehettek. Minden este evangélizációs alkalmon hirdetett igét lelkipásztoruk, Tariska Zoltán, a kultúrházban. Minden résztvevő számára nagy áldást jelentett ez a hét.

  • Augusztus végén Szabó Sándor (Kossuth u.) összefűrészelte a bontott gerendákat, szarufákat, és lelapozta a kis szoba bejáratát kültéri járólappal. Kiss Ferenc és Kiss Kálmán fűrészelték össze a tetőléceket. A faanyag előkészítésében és berakásában Bódai László, Bódainé Szurok Zsuzsanna, Göncz László, Kiss Kálmánné, Szabó Tamás, Winter Béla, Stanka Károlyné és Stanka Erika segédkeztek.

  • Szeptember elején az Önkormányzat árkolását követően Barta Andrea, Barta János és Stanka Erika kitisztították a parókia hídgyűrűjét. Két hete Kálmán Zoltán csetényi kőműves betonlapokkal burkolta ki az árkot, ezen kívül a parókia tetejének hátsó harmadánál lévő „macskalépcsőt” újraépítette. Az utóbbi két munka díja és anyagköltsége együtt 160.000 Ft-ba kerül.

  • A nálunk maradt raklapok visszaszállítását ifj. Karker Károly vállalta. Köszönjük!

  • Tavasz óta sok-sok olyan munka valósult meg gyülekezetünkben, melyekről részletesen most nem ejtünk szót, de álljon itt egy felsorolás a teljesség igénye nélkül: fűnyírás kézzel és traktorral (Bódai Sándor) a templomudvaron, templom- és parókiatakarítás, tetőablak-javítás a parókián, ágyneműmosás, huzatolás, kertrendezés, virágültetés (Varga Lajosné). Hálásak vagyunk Istennek, hogy ad olyan embereket az egyházba, akik erejüket és idejüket adják az Ő szolgálatára.

  • Reformációi istentisztelet: október 31., vasárnap 14.00 óra
    Tetőszentelési ünnepi istentisztelet: november 6., szombat 10.00 óra

Pályázati összefoglaló

0x08 graphic
0x08 graphic
2008. októberében a Földművelésügyi Minisztérium az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és fejlesztésre írt ki pályázatot. A sok célterület közül mi a „település központját alkotó vagy közvetlenül övező épületek, felújítására” adtuk be támogatási kérelmünket 2009. január 6-án. 2009. július 31-én adta ki részünkre támogatási határozatát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, melyben az alábbi költségvetési tételeket rendelte el:

0x08 graphic

Tetőfedés 1.902.392 Ft

Ácsmunka 2.784.897 Ft

Bádogozás 1.225.393 Ft

Kőműves munkák 55.218 Ft

0x08 graphic
Zsaluzás 102.209 Ft

Beton és vasbeton munkák 1.050.313 Ft

Hulladékszállítás 290.000 Ft

Egyéb műszaki kiadások 515.000 Ft

ÖSSZESEN: 7.925.422 Ft

0x08 graphic
0x08 graphic

A fenti összegek nettó árak. Mivel egyházközségünk nem jogosult ÁFA visszaigénylésre, ezért támogatásként a bruttó összeget hívhatjuk le.

0x08 graphic
0x08 graphic
Nagyon sokat jelent, hogy az új tető miatt a falak föntről már nem kapnak nedvességet. Az eddigi beázások véglegesen megszűntek, a stabil szerkezet és az új héjazat biztosítja templomunk védelmét. A felújítás által egyházközségünk éves javításra fordított költségei csökkennek. A karbantartás költségei szintén minimalizálódnak.
A tetőfelújítás nem csak a gyülekezeti közösségre gyakorol pozitív hatást, de a falu többi lakója, valamint a hozzánk érkező vendégek is elismeréssel és örömmel veszik szemügyre az új templomtetőt. Továbbra is fennálló probléma viszont a templom és parókia körüli vízelvezetés, a templom korábbi beázások okozta belső vakolatsérülései, az érintésvédelem és elektromos hálózat korszerűtlensége. Ezt a jövőben szintén pályázati támogatásból szeretnénk megoldani.

Míg maga a beruházás a mi Urunknak és felkészült építészünknek hála három hét alatt elkészült, nem mondható el ugyanez a pályázati dokumentációról. A pályázati dokumentáció elkészítése 2008. őszén csaknem három hónapot vett igénybe. Most, az elszámolás sem egyszerűbb, nagyon sok odafigyelést, papírmunkát, számolást igényel. De nem csüggedünk, mert a sok munkának meglett a gyümölcse.0x01 graphic

6

2010. július 19 - augusztus 7. között, három hét alatt templomunk tetőszerkezete és héjazata teljesen megújult. A munka részleteiről lapunk
4.-5. oldalán számolunk be.

TARTALOM

Főbb híreink …… 1.

Fiataloknak………2.

Reformációra…....3.Aranylakodalom…3.

Templomfelújítás..4.

Templomfelújítás..5.

Miért kell?............6.

Mi újság van?.......7.

Pályázati összefoglaló……..8.

A gyermekek és fiatalok számára három éve minden vasárnap délelőtt 11 órakor összejövetelt tartunk. Bibliai történeteket ismerünk meg, sokat énekelünk és játszunk. Hisszük, hogy Isten az, aki munkálkodik az ifjak életében.

2010. november 6-án, szombaton délelőtt 10 órakor lesz az új templomtető szentelési ünnepe.
Az istentiszteleten
Ittzés János, a Dunántúli Egyházkerület püspöke végzi a szentelés és igehirdetés szolgálatát.

Mindenkit szeretettel várunk erre a szép alkalomra, majd az azt követő szeretetvendégségre.

0x01 graphic

A régi tetőszerkezet

Megérkezett a tetőcserép!

Borbás Zsolt és Varga László helyükre teszik az acélgerendákat

„Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. … A hármas fonál nem szakad el egyhamar.

(Prédikátor 4: 9-10, 12 b )







Mi újság van (egy)házunk táján?

Aranylakodalom!

Hálás szívvel állt meg Isten színe előtt ez év tavaszán gyülekezetünk hűséges felügyelője, Bódai Sándor és felesége Szamos Elza, hogy 50 évi házasságukért hálát adjanak.
1960. március 12-én kötöttek házasságot itt, a tési evangélikus templomban. Három gyermekük született, akik sajnos már nem élnek Tésen, de gyakran hazalátogatnak szüleikhez. A négy unoka is szívesen jön hétvégeken, vagy iskolai szünetben a nagyszülőkhöz. Mindig öröm látni, ha a három generáció együtt vesz részt az istentiszteleten. Isten adja, hogy még sok-sok éven át tudjanak egymásnak örülni.

Szaruállások felállítása

A torony a készülő szerkezeten át

A cserép daruzása

Fedetlen fővel

Az új betonkoszorú és acélgerendák

A szélmalmoktól nézve…

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. április »
április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930